Waarom iedereen een coach nodig heeft

Niemand weet precies hoeveel coaches er zijn in Nederland, maar het zijn er veel. Volgens recente cijfers is het zelfs zo dat de ene helft van Nederland de andere helft coacht.

 

Heel Nederland massaal aan de coaching?

 

Als de ene helft de andere helft coacht dan moeten toch heel veel Nederlanders al te maken hebben gehad met een coach. Toch is dat niet het geval. Om hulp vragen blijft een taboe.

Het is vaak een beperkte groep mensen die een coach inschakelt. Meestal omdat ze al te lang tegen problemen aanlopen en door een onhoudbare situatie uiteindelijk hulp gaan zoeken, of omdat ze via hun werk, vrijwillig of niet, in aanraking komen met coaching. En als je eenmaal een coach hebt gehad, zie je over het algemeen de toegevoegde waarde wel, maar er bestaan nog veel misverstanden over coaching.

 

“Ik heb toch helemaal geen probleem?”

 

Hier hebben we gelijk misverstand nummer 1 te pakken: Je moet een probleem hebben om naar een coach te stappen.

 

Zelf heb ik in mijn carrière bij een grote bank het geluk gehad dat persoonlijke ontwikkeling als de normaalste zaak van de wereld werd beschouwd. Van trainingen en workshops tot coachings en zelfs een meerdaagse trip die in het teken stond van samenwerken als team. Ik heb het de afgelopen jaren allemaal mee mogen nemen in mijn rugzak aan ervaringen. De ene coaching of training heeft natuurlijk meer bijgedragen aan mijn ontwikkeling dan de ander, maar altijd stak ik er wel iets van op. Het heeft me geleerd om anders naar mezelf te kijken en uit oude patronen te stappen.

Ik realiseer me heel goed dat dit niet voor iedereen is weggelegd, maar als het aan mij ligt zou iedereen minimaal één keer in zijn leven in aanraking moeten komen met een coach. Ook als je geen acuut probleem hebt.

Juist als je geen acuut probleem hebt.

 

“Ik weet zelf toch wel wat goed voor me is?”

 

Misverstand nummer 2: Denken dat je alles zelf kunt oplossen.

 

Het is natuurlijk zo dat jij jezelf het beste kent, maar in veel gevallen is het zicht op je eigen gedrag en gedachten vertroebeld door je omgeving, je opvoeding en door allerlei ervaringen en overtuigingen. Daardoor blijf je vaak hangen in oud gedrag wat voor jou prima lijkt te werken. Met de nadruk op lijkt. 

Meestal weten we niet eens waarom we doen wat we doen. Wellicht omdat we het altijd al zo doen?

Een coach helpt je om op een andere manier naar jouw handelen te kijken. Uiteindelijk ben je zelf degene die daarna aan het roer staat en bepaalt hoe je die nieuwe inzichten gaat gebruiken.

Ik heb ooit zelf een loopbaancoach ingeschakeld omdat ik me niet happy voelde in mijn baan. Mijn eerste reactie was om maar te gaan solliciteren op een andere baan, want dan had ik weer een nieuwe uitdaging en zou het wel weer goed komen. Maar uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om even een pas op de plaats te maken en een coach in te schakelen. Deze coach heeft me niets nieuws verteld, maar wel een duwtje in de goede richting gegeven om nu echt aan de slag te gaan met mijn dromen en wensen. 
Als ik deze coaching niet had gehad had ik waarschijnlijk de stap niet durven zetten om mijn eigen coachingspraktijk te starten of had ik er misschien veel langer over gedaan.

 

“Praten kan ik ook met een goede vriend of mijn partner”

 

Misverstand nummer 3: Mensen die mij kennen, kunnen mij het beste helpen.

Natuurlijk is praten met een bekende heel waardevol dus blijf dat ook zeker doen!
Een goede coach heeft echter geen oordeel en geen mening over je, waar familie of vrienden dit wel hebben. Ze geven goed bedoeld advies. En dat voelt soms ook lekker, maar geeft meestal weinig resultaat.
Met bekenden en zeker familie praat je vanuit een bekende situatie. En er is, bewust of onbewust, een idee over wat het beste voor je is.

Een goede coach respecteert de gedachte dat jij het wilt, kunt en gaat doen.
Een goede coach heeft de gesprekstechniek, de interventies en oefeningen om je nieuwe inzichten op te laten doen en aan te zetten tot handelen.  

 

“Een coach is duur en zonde van mijn geld”

 

Misverstand nummer 4:  Een coach inschakelen is weggegooid geld.

 

Natuurlijk kan niemand, behalve jijzelf, bepalen waar je je geld aan besteedt. Maar coaching is een investering in de toekomst, een investering in jezelf. 

Je geeft misschien geld uit aan een vakantie om te ontspannen of mooie nieuwe kleding, omdat je daar een goed gevoel aan overhoudt. Heerlijk op zijn tijd, echter dit goede gevoel is meestal van korte duur.

Goede coaching geeft je onbetaalbare inzichten, die je levenslang met je meeneemt. Denk eens aan een gegroeid zelfvertrouwen, valkuilen waar je niet steeds weer in stapt of antwoord op de vraag waar je nou echt gelukkig van wordt. Daar kun je eigenlijk geen prijskaartje aan hangen.

 

“Coaching is niets voor mij”

 

Misverstand nummer 5: Er is geen coach te vinden die bij mij past.

Misschien heb je wel eens gezocht naar een geschikte coach en deze niet gevonden. Of  heb je een slechte ervaring met coaching opgedaan. 
Natuurlijk is dat erg vervelend, maar laat je daardoor niet weerhouden. Met het grote aanbod van coaches en coachingsmethodes, zowel offline als online, is er voor ieder wat wils.

Het is erg belangrijk voor het slagen van het coachingstraject dat je een klik hebt met jouw coach. Dat je je prettig voelt bij de coach en bij de methode die jouw coach hanteert.

Vind je het prettig om iemand de hand te schudden en face-to-face contact te maken of communiceer je liever vanuit je eigen vertrouwde omgeving achter je computer met je coach? Overal zijn mogelijkheden voor. Belangrijk is dat je kiest wat bij jou past.

 

Coaching is voor iedereen

 

Kortom, coaching is voor iedereen die (n)ergens last van heeft, en graag iets zou willen verbeteren aan zichzelf of het leven.

Dus, heb jij (n)ergens last van? Dan ben ik misschien de coach voor jou. 

Durf jij het aan?

Reactie schrijven

Commentaren: 0