Lunchtime!

Toen je jong was hoefde je helemaal niet na te denken over waar, hoe of wat je ging lunchen. Je boterhammen waren waarschijnlijk al gesmeerd (meestal met iets gezonds wat je helemaal niet lekker vond, maar goed bedoeld) alles netjes voor je in een broodtrommel of zakje gedaan, met zo'n knoopje die je er nooit uit kreeg. En als je geluk had zat er een Liga of ander koekje bij. In mijn tijd kregen we ook nog melk op school, want melk was toen nog gezond!
Hoe het er bij jou ook uitzag, in ieder geval werd er op een vast moment gezamenlijk geluncht. De bel ging en je werd geacht in dat half uur te eten, te spelen en te kletsen met vriendjes en vriendinnetjes, totdat de bel weer ging. Lekker gecontroleerd en weinig opties!

Hoe anders is het als je ouder bent en zelf je keuzes kan en mag maken. Je mag over het algemeen zelf bepalen wat je eet, waar je eet en met wie. Maar je hebt ook de keuze OF je gebruik maakt van die mogelijkheid. 
De mogelijkheid om een half uur los te komen van je werk, van je deadlines, van je mailbox of waar je je dan ook mee bezig houdt gedurende de dag. De mogelijkheid om even de buitenlucht op te zoeken. Om te praten met collega’s over wat ze gisteren gedaan hebben of hoe het thuis gaat. De mogelijkheid om even op te laden. Zowel mentaal als fysiek.

En die keuzevrijheid die we als volwassenen hebben is natuurlijk geweldig, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om die tijd niet meer te gebruiken. En dat is niet alleen jammer, want je hebt er immers gewoon recht op, maar ook op de lange termijn schadelijk voor je welzijn. Die tijd is van jou en die heb je gewoon nodig.

Hoe anders doen ze het in veel andere landen. Kijk naar landen als Spanje en Frankrijk waar ze de lunch als hoogtepunt van de dag zien. Er wordt veel tijd genomen, goed gegeten, gepraat en ontspannen. Echt opladen voor de rest van de dag. 

En wij? Wij zitten rond 12 uur massaal met onze boterhammen aan ons bureau. Want de afspraak voor de lunch is weer uitgelopen, of je kreeg net weer een dringend telefoontje of je collega vraagt maar één minuutje van je tijd....

Steeds meer mensen lunchen even snel tussendoor of slaan hun lunchpauze zelfs over omdat ze het ‘te druk hebben’.  Begrijpelijk, maar niet handig!
Het is heel belangrijk om tijd te maken voor een lunchpauze: niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook de mensen om je heen, want goed voorbeeld doet volgen. Daarnaast maakt het je uiteindelijk ook productiever dus je gaat die deadline zelfs makkelijker behalen.Nog niet overtuigd om vanaf vandaag bewuster te gaan lunchen? Hierbij zeven redenen om het toch te gaan doen.

1) Als je een kantoorbaan hebt krijg je al weinig beweging of frisse lucht. Je lunchtijd is het perfecte moment om in beweging te komen. Ga bijvoorbeeld eens lekker  lunchwandelen. 

2) Tijdens de lunch komen vaak de beste ideeën doordat je even los komt van de waan van de dag. 

3) Door tussen de middag even afstand te nemen van je werkplek, neem je ook afstand van je werk. Je maakt je hoofd leeg en komt tot rust.

4) Je houdt deze gewoonte zelf in stand. Door niet te lunchen schep je de verwachting dat je steeds beschikbaar bent. Daarnaast gaan collega’ s je na verloop van tijd ook niet meer uitnodigen om mee te gaan.

5) Je leert je collega’s vaak het beste kennen tijdens een gezellige lunch. Je wil toch graag weten met wie je de hele dag werkt?

6) Lunchen achter je bureau is onhygiënisch en zal je kwetsbaarder voor ziekte maken.

7) Je bent gedurende de hele dag productiever als je luncht dan wanneer je een half uur doorwerkt tijdens de lunch.

 Dus nu...dicht die laptop, uit die telefoon en fijne lunchpauze! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0