Keuzestress: 6 (+ 1) tips die je helpen kiezen

We leven in een wereld waarin we soms overdonderd worden door alle keuzes die we hebben. Dat is het gevolg van de ontwikkeling die we als maatschappij de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. 

Vroeger lag het vrijwel vast wat voor opleiding en werk je ging doen, waar je ging wonen, wanneer je ging trouwen en aan kinderen ging beginnen, op welke partij je ging stemmen en noem maar op. Je leven was vanaf je eerste tot je laatste adem al helemaal voor je bepaald.

Hoe anders is het nu? De keuzemogelijkheden zijn bijna oneindig. Het leven is maakbaar geworden. En die maakbaarheid levert de nodige stress op.

Het is natuurlijk een beetje een luxe-probleem. Want aan de ene kant kunnen we alles zijn of worden wat we willen. Kunnen we reizen waar we naartoe willen. Kunnen we zelf bepalen welke informatie we wanneer tot ons nemen. Geweldig natuurlijk! De wereld ligt aan je voeten!

Maar, juist die grote vrijheid en die maakbaarheid van alles kan en mag, boezemt angst in. En angst werkt verlammend. Die angst zorgt ervoor dat je helemaal niet kiest.

Want, wat als je keuze tegenvalt? En hoe weet ik of ik de juiste keuzes maak? Het leven is toch zo maakbaar? En wat als ik het nou niet weet of iets mis? Dat voelt dan als falen en maakt je onzeker. 

En dat leidt dan weer tot stress. Het zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld slecht slaapt, snel geïrriteerd bent en last van vermoeidheid hebt.

Het herkennen en erkennen van deze gevoelens is de eerste stap. Daarna is het een stuk makkelijker om er iets aan te doen.

Ik heb een paar tips voor je die mij helpen en die jou misschien ook kunnen helpen bij het maken van je keuzes.

 

TIP 1 : Het gras lijkt groener bij de buren.

Bij anderen lijkt het gras altijd groener te zijn. Vooral in de online wereld waarin we leven en mensen vaak alleen de mooie en succesvolle kant van hun leven delen lijkt het iedereen alleen maar voor de wind te gaan. Staar je hier niet blind op en volg je eigen pad. Het gras is groen waar jij het water geeft.

 

TIP 2: Vraag hulp

Luister naar de adviezen van de mensen die hebben wat jij wilt. 

Wil je bijvoorbeeld een andere baan ga dan vooral af op de adviezen van de mensen die jouw droombaan al hebben.

 

TIP 3: Omring jezelf met positiviteit

Mensen die negatief reageren op jouw plannen of keuzes handelen vaak vanuit hun eigen onzekerheid, jaloezie of angsten.

 

TIP 4: Een keuze is meestal niet definitief

De meeste keuzes die je maakt zijn niet definitief. Je kunt altijd achteraf nog bijsturen of plan B inzetten. 

 

TIP 5 : Stop met ‘Ja maar….’ 

We hebben de neiging om bij het maken van keuzes van het negatieve uit te gaan. Stel jezelf eens de vraag wat er zou gebeuren als het WEL lukt?

 

TIP 6 : Heb geen spijt

Hak de knoop door en wees blij met je keuze!

Geen keuze maken is ook een keuze en je kunt beter spijt hebben van iets wat je gedaan hebt dan blijven hangen in ‘wat als…..’

BONUSTIP 7: Laat een ander voor je kiezen
Misschien een beetje gewaagd en out-of-the-box, maar laat een ander eens een dag alles voor je kiezen. Wat je aantrekt, wat je eet, of je gaat sporten of niet. Gewoon voor de fun!


Zelf heb ik een tijd geleden de keuze gemaakt om mijn eigen coachingspraktijk te starten gespecialiseerd in stress en burn-out. Een keuze die best gewaagd was, maar waar ik geen moment spijt van heb gehad. 
Een keuze die ik heb gemaakt vanuit mijn hart, omdat ik jou wil inspireren en inzichten wil geven, maar vooral omdat ik jou een leven gun waarin stress geen hoofdrol speelt. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0