De after holiday dip

Vanaf de dag dat je vakantie begint weet je het eigenlijk al....straks komt dat onvermijdelijke moment weer waarop je weer terug moet naar het 'echte' leven. 

 

Met name op DIE ene zondagavond ervoor hebben veel mensen moeite met het feit dat die fijne tijd, waar je zo lang naar uit hebt gekeken, er weer op zit. Die tijd, die vakantie heet, waarin je alles kunt doen waar je zelf zin in hebt, waarin je geniet, veel lacht, eindelijk dat ene boek leest wat al zo lang in de kast staat, lekker eet en drinkt en je volle aandacht kunt geven aan de mensen waar je om geeft. 

Geen schuldgevoelens over te weinig aandacht voor je gezin of verplichtingen op je werk waar je eigenlijk geen zin in hebt. Geen schuldgevoel als je nog een extra portie tapas bestelt en toch dat extra wijntje neemt. Geen schuldgevoel als je besluit een dagje te luieren, want niks moet en alles mag. 

 

Hoe groot is het contrast als je weer terug bent van vakantie. Want terug van vakantie betekent juist weer heel veel moeten en weinig mogen. 
 De gedachte alleen al zorgt er voor dat je direct wéér toe bent aan vakantie.

Je MOET weer de wekker zetten om op tijd op je werk te zijn. Je MOET de kinderen naar school brengen. Je MOET aan de slag met de taken op je werk die je hebt uitgesteld omdat je dacht: na de vakantie ga ik eraan beginnen. Je MOET weer gezond eten en afvallen. 

Is dat echt zo? Van wie moet je dit eigenlijk allemaal?

Oké, op tijd op je werk verschijnen: Moet

De kinderen naar school brengen: Moet

Maar vraag jezelf eens bij veel andere dingen af die je moet: "Van wie moet ik dit eigenlijk?"  Wie legt me eigenlijk al die verplichtingen op? Ik kan het antwoord al verklappen aan je....in de meeste gevallen ben jij het zelf. Jij legt jezelf verwachtingen op. 

Te hoge verwachtingen aan jezelf opleggen zorgt voor stress en een ontevreden gevoel omdat je jezelf continu voorbij aan het lopen bent. Daarnaast zul je nooit kunnen voldoen aan je eigen verwachtingen. En dat levert ook weer stress op, dubbel zoveel stress dus.

En begrijp me niet verkeerd, nu is er helemaal niks mis met verwachtingen, want die zorgen er uiteindelijk ook voor dat je in actie komt. Maar ga voor jezelf eens na of je eigen verwachtingen en 'moet-jes' ook realistisch zijn.

Misschien kun je iets aardiger voor jezelf zijn en je verwachtingen bijstellen, of je 'moet-jes' uitbesteden. 

 

Want je kunt jezelf weer helemaal mee laten sleuren in de waan van de dag, de dagen aftellend naar de volgend vakantie, maar je kunt ook een paar van onderstaande tips opvolgen:

 

1) Start rustig op. Geef jezelf de ruimte om niet gelijk die was te gaan draaien of neem even de tijd om met collega’s bij te praten. Maak gelijk gebruik van de gelegenheid om van je collega's te horen wat er gespeeld heeft. Dit levert meer op dan het doorploeteren van je mailbox.

 

2) Begin je werkweek indien mogelijk niet op maandag om de week te breken. Of begin je eerste dag met een thuiswerk-dag. Zo start je rustiger op en heb je ook nog tijd om een vakantie-wasje weg te werken. Twee vliegen in één klap!

 

3) Besteed indien mogelijk dingen uit. 

Maak bijvoorbeeld een boodschappenlijst voor de hele week en laat je boodschappen bezorgen. Dit scheelt weer een hoop stress in de supermarkt en je kunt er direct voor zorgen dat je gezonder eet.

 

4) Blijf nog even in de vakantiesfeer door iets met je herinneringen te doen. Maak een mooi fotoalbum of een leuke collage.

 

5) Plan iets leuks in aan het eind van je eerste werkweek om jezelf te belonen. Zo blijf je nog een beetje in de sfeer van leuke dingen doen.

 

6) Probeer je achterstand in je werk niet op 1 dag in te willen lopen. Dit lukt niet, waardoor je je aan het eind van de dag al gedemotiveerd voelt. Ga het dus ook niet proberen. Stel liever realistische doelen.

 

7) Maak een plan om de goede voornemens die je tijdens je vakantie ongetwijfeld hebt gemaakt  daadwerkelijk uit te voeren.

Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden. Doe vooral wat voor jou goed voelt. En als je dan toch in die after-holiday-dip belandt....plan een nieuwe vakantie en doe het volgende keer anders...of weer hetzelfde. 

Niks MOET, alles MAG ;-)

Reactie schrijven

Commentaren: 0