
In onze huidige maatschappij heerst de opvatting dat alles maakbaar is, als je er maar hard voor werkt. Druk zijn is de norm. Daarom is het lastig om voldoende rust te vinden.
We zijn zo gewend om te rennen en te vliegen dat er weinig ruimte meer is voor de natuurlijke flow van het leven zelf. Af en toe lijken we wel in een op hol geslagen maatschappij te leven, zonder ruimte voor een beetje nutteloos rondhangen. Elke minuut wordt volgepropt met activiteiten. Dat we continu ergens mee bezig zijn, zorgt ervoor dat ons brein voortdurend aan staat. Natuurlijk zijn er heus wel momenten dat je niet per se nuttig bezig bent, maar ergens zeurt dan een stemmetje in je achterhoofd dat dat eigenlijk wel zou moeten. Het zorgt ervoor dat je je bijna schuldig voelt als je die rust blijkbaar nodig hebt.
Niets doen is moeilijk omdat je het gevoel kunt hebben dat je stilstaat.
Het vergt overgave en controle om los te laten. Het zit niet in ons systeem de boel de boel te laten, rustig te kijken waar het schip strandt of de dingen te nemen zoals ze zijn. We denken dat we overal controle op kunnen en moeten uitoefenen. En dat terwijl niets doen juist in deze tijd zo belangrijk is.
Niets doen heeft voordelen
Nietsdoen heeft zoveel voordelen, maar voor velen klinkt het negatief. Je voelt je al snel lui of levert geen bijdrage aan de maatschappij. Dat heeft ook te maken met druk van buitenaf en hoe onze maatschappij in elkaar steekt. Mensen die ziek of overspannen zijn, worden direct in een reïntegratie-programma gestopt om zo snel mogelijk weer up-and-running te zijn. Even de tijd nemen, een beetje geduld tonen en de patiënt wat ruimte gunnen om op een natuurlijke wijze te herstellen, lijkt geen optie meer. Mensen worden van alle kanten gedwongen of gemotiveerd een actief en ambitieus leven te leiden.
Lanterfanten wordt gezien als iets negatiefs.
Terwijl nietsdoen juist zorgt voor (innerlijke) rust en balans. Nietsdoen brengt de hersenen bovendien in een creatieve staat. Dit levert niet alleen creatieve ideeën en nieuwe inspiratie op, het bezorgt je op een natuurlijke manier ook juist creatieve oplossingen voor problemen. Wist je dat een kwartiertje niets doen per dag al heel effectief is?
Luisteren naar jezelf
Neem af en toe eens de tijd, stilte en ruimte om te luisteren naar jezelf, naar wat je écht wilt in je leven. Je zult merken dat je dan minder piekert en je hebt minder gejaagde gedachten.
Je wordt er sterker van, ook omdat je beter bent uitgerust. Je hebt weer oog voor de kleine dingen in het leven, de dingen die het leven de moeite waard maken. Je beseft dat je nu leeft en niet in de toekomst. Dat het gaat om geluk in het moment, in plaats van de gedachte dat je gelukkig zult zijn wanneer je bepaalde doelen hebt bereikt.
Tijd voor meer rust
Plan dus meer tijd in voor rust. Daarvoor hoef je echt niet je hele leven om te gooien. Dat kan veel simpeler; door je hoofd af en toe op wat stilte en rust te trakteren. Zo pak je dat aan:
1. Neem rust serieus
We zien rust te vaak als periodes waarin we niet aan het werk zijn, of als iets dat ons in de weg zit bij het bereiken van onze doelen. In werkelijkheid versterken hard werk en bewust uitrusten elkaar; de een houdt de ander in stand.
2. Plan niets doen in
Als je jezelf een nieuwe gewoonte wilt aanleren, dan zul je dit onderdeel moeten maken van je dagelijkse routine. Heb je dit een langere periode gedaan, dan zul je merken dat het een gewoonte is geworden. Plan dus voor jezelf een moment per dag in dat je bewust aan de slag gaat met je nieuwe gewoonte van nietsdoen
3. Mediteer
Meditatie betekent gelukkig niet in monnikenkledij met je benen gekruist in een hoek zitten hummen. Het is veel toegankelijker dan dat.Je kunt bijvoorbeeld tijdens je werkdag, wanneer je merkt dat je hoofd vol dreigt te raken, twee minuutjes focussen op je ademhaling.
4. Zwijgen is zilver, schrijven is goud
Schrijven kan een oplossing bieden in plaats van praten. Schrijf eens op wat er in je gedachten speelt. Schrijven geeft rust in je hoofd en brengt stilte. Als je gaat schrijven, kun je beter nadenken over wat je bezighoudt, hoe het precies zit, hoe het voelt.
5. Zet je telefoon eens wat vaker uit
Appjes, mailtjes en notificaties van je telefoon zetten je brein aan tot actie en leiden af van waar je op dat moment mee bezig was. Zet daarom je telefoon vaker uit of schakel tenminste de notificaties uit. De wereld kan echt wel even zonder jou.
De tijd nemen voor rust is belangrijk, maar het is nog belangrijker dat je aandacht hebt voor de kwaliteit van je rust. Dus, voel je niet meer schuldig als je straks lekker even gaat lanterfanten.
Reactie schrijven