Mijn partner heeft een burn-out

Heb je een partner met burn-out? Dat kan er ook voor jou emotioneel en lichamelijk flink inhakken. 
Want je wilt waarschijnlijk graag helpen, maar je weet niet wat je moet doen. Of alles wat je doet werkt juist averechts.
Hierdoor ontstaat bij jou een gevoel van machteloosheid en frustratie en dit helpt je partner dan ook weer niet, een vicieuze cirkel tot gevolg!
In dit artikel geeft ik je tips hoe om te gaan met een partner met een burn-out.

1. Informeer jezelf

Informeer jezelf over wat een burn-out precies inhoudt.
Wat gebeurt er precies met je partner en waar loopt je partner tegenaan?
Heb je dit al gedaan? Beeld je dan eens in hoe de ander zich voelt. Compleet uitgeput en opgebrand. Geen energie meer hebben, chaos in het hoofd, huilbuien, slecht slapen, kort lontje, schaamtegevoelens enzovoort. Dat helpt je om je partner met burn-out beter te begrijpen.

 

2. Niet (ver)oordelen

Zeg niet tegen je partner met burn-out: ‘Het is je eigen schuld. Je hebt te hard gewerkt’. Oordelen lossen niets op. Het zorgt er alleen maar voor dat de ander zich nog meer miskend voelt, gefrustreerder raakt en nog verder in z’n schulp kruipt. Houd je kritiek gewoon voor je of schrijf het voor jezelf op als je het echt even kwijt moet. 

 

3. Geef je grenzen aan

Luister naar je partner, maar geef hierin ook je eigen grenzen aan.
Heb je een lange dag achter de rug of veel aan je hoofd en heb je nu echt even geen zin om te de verhalen van je partner aan te horen? Vraag dan of het op een ander moment kan.
Als je tegen je zin in gaat dan is het effect toch minder of werkt het zelfs averechts omdat je er niet volledig bij bent met je gedachten. Gun je partner dan ook je volledige aandacht.

 

4. Trek het je niet persoonlijk aan.

Je partner kan soms onredelijk of ronduit kwetsend naar jou toe zijn. 
Probeer, hoe moeilijk soms ook, te accepteren dat dit niet naar jou persoonlijk bedoeld is, maar dat het een uiting is van de burn-out. 

 

5. Onderneem ontspannende activiteiten

Het is goed om samen leuke en ontspannende dingen te ondernemen. Ook als de ander er geen zin in heeft. Regelmatig bezig zijn en niet steeds in het hoofd zitten, de buitenlucht opsnuiven en lichamelijk actief zijn blijken effectieve manieren om burn-outklachten tegen te gaan. Dus, stel voor om elke dag een stukje te wandelen, te fietsen enzovoort. Al is het in het begin maar 15 minuten. 
Wil je partner niet mee? Ga dan alleen of met een vriend(in).

 

6. Vergeet jezelf niet

En last but not least.....vergeet jezelf niet!
Loop jezelf niet voorbij in de hoop dat je alles alleen kunt oplossen. Vraag hulp aan je omgeving.
Maar vergeet vooral niet dat jij zelf ook een 'slachtoffer' bent van de situatie waar je partner in zit. 
Je partner krijgt waarschijnlijk allerlei hulp in de vorm van coaching en begeleiding, maar ga ook eens na: wat heb JIJ nodig om goed door deze periode heen te komen?

Reactie schrijven

Commentaren: 0