Ontspannen! Nu!

Yoga, Mindfulness-workshops, Meditatie-trainingen, Stilte-retraites, Me-time: als je één van deze dingen nog nooit hebt geprobeerd of overwogen hebt om te ont-stressen dan hoor je er vandaag de dag eigenlijk niet meer bij.

Want de behoefte aan ontspanning lijkt groter dan ooit en de mogelijkheden om te (leren) ontspannen zijn eindeloos. Kwestie van vraag en aanbod.
Maar kun je ook stress krijgen van je pogingen en inspanningen om maar te móeten ontstressen? Bestaat er zoiets als Ontstress-stress? Ik denk van wel en ik zal je vertellen waarom.

 

Stress is druk

Stress betekent letterlijk druk. Druk die grotendeels wordt veroorzaakt door verwachtingen, eisen en wensen die je jezelf oplegt. Dus hoe groter de verwachtingen, hoe groter de druk.
Je moet en zal ontspannen, want je hebt niet voor niets die mindfulness-training gedaan, toch? En ik heb toch een week in een stilte-retraite gezeten? Waarom voel ik me dan nu weer zo opgejaagd? Ik moet ontspannen zijn. En morgen moet ik naar de yoga-les en daarna nog even mediteren en dan mijn Me-time nog claimen.
Geen wonder dat het allemaal niet lijkt te helpen… Maar hoe werkt het dan wel?

 

Laat het moeten weg

Voelt het alsof je van alles moet? Dat je geen invloed hebt op je agenda? Bedenk dan dat je in de basis niets moet. Je wílt wel dingen en daarvoor zul je iets moeten doen.
Meer willen betekent meer moeten en minder willen betekent minder moeten. Zo simpel is het eigenlijk.
Schrijf eens op wat je allemaal moet en ga voor elk punt na of je dit ook wil. Wil je iets niet meer? Bedenk dan een manier om het te schrappen.

 

Leg de lat niet te hoog

Wil je meer ontspannen door het leven gaan? Wees dan wat liever voor jezelf.
Je doet immers je best en dat mag je ook best waarderen. Doe wat je kunt en wees daar tevreden mee.
Dus, heb je een keer geen zin om naar Yogales te gaan of kun je echt even geen tijd maken voor die meditatie-sessie? Doe het dan niet en voel je niet schuldig, maar accepteer dat het niet altijd allemaal kan.

 

Maak een keuze

Zoals ik al zei is het aanbod van allerlei ontspannende activiteiten eindeloos. De keuze is enorm en hoe meer keuzes hoe meer druk. Want wat als ik de verkeerde keuze maak? Misschien past die andere keuze toch beter bij me?
Heb je je keuze gemaakt en viel het tegen? Zie het dan als een les. Je weet nu in ieder geval wat niet werkt.

 

Doe zelfonderzoek

Dit is misschien wel de belangrijkste factor voor succes: zelfonderzoek.
De spanning of stress die je ervaart, komt ergens vandaan. Heb je voor jezelf al duidelijk waar dit vandaan komt of hoe dit veroorzaakt wordt? Ga dan vooral aan de slag met een ontspanningsmethode die bij jou past.
Maar heb je eigenlijk nog onvoldoende idee wat de oorzaak is? Ga dan eerst goed uitzoeken waar dat gespannen gevoel vandaan komt. Zit het in je karakter? Zit het in je opvoeding? Of ligt de oorzaak bij omgevingsfactoren, zoals een baan die misschien niet bij je past?
Zodra je dit helder hebt, kun je het juiste middel inzetten. Een methode die bij jou past en die het gewenste resultaat zal opleveren.

Reactie schrijven

Commentaren: 0