Waar haal je de energie vandaan?

Energie. Het blijft een ongrijpbaar begrip.

Wat is het precies? En waar haal je het vandaan?

Het antwoord is voor iedereen anders. Wat voor de een werkt als een trein is voor de ander juist het tegenovergestelde. Wat een energiegever is voor de ene persoon kan juist een energievreter zijn voor de ander. Hoe komt dat nou?

 

Meten is weten

 

Wist je dat veel mensen helemaal niet weten waar ze energie van krijgen en misschien nog wel belangrijker, wat hun energie-vreters zijn?

Terwijl dat zo belangrijk is want wat je niet weet kun je ook niet veranderen toch?

Voor iedereen is het natuurlijk anders, zoveel mensen zoveel wensen, maar grofweg kun je hierin 2 types onderscheiden. 

Je hebt aan de ene kant de Extravert en aan de andere kant de Introvert. De begrippen Introvert en Extravert zijn in de jaren 30 van de vorige eeuw ontwikkeld door Carl Jung en tot kern gemaakt van zijn persoonlijkheidstypologie.

 

Introvert en Extravert


Een Introvert is niet perse een verlegen, grijze muis en een Extravert is niet automatisch het tegenovergestelde.

Extraverte mensen zijn over het algemeen energiek, enthousiast, actiegericht, spraakzaam en assertief. Ze vinden het fijner om met anderen samen te zijn dan om alleen te zijn. 

 

Extraverte personen krijgen energie van sociale interactie. Denk aan diegene in je familie of vriendenkring die altijd over bij wil zijn en vaak in het middelpunt van de belangstelling wil staan. Of die collega die altijd in de actie-stand staat en het hoogste woord heeft in een vergadering.

 

Een introvert persoon richt over het algemeen de energie naar binnen, op de eigen gedachten, gevoelens en ideeën. Introverte mensen zijn meestal rustige types, weloverwogen, beschouwelijk en voelen zich in onbekend gezelschap niet gauw thuis. 

Zij zijn liever alleen dan in een groep en krijgen energie van op zichzelf zijn. Introverte mensen zijn vaak heel sensitief. Dit is de collega die op de achtergrond blijft maar vaak verrassend uit de hoek kan komen met creatieve initiatieven. Of diegene die op feestjes het liefste bij bekenden gaat staan en zich niet teveel met het gesprek bemoeit, als ze al op het feestje zijn ;-)

 

 

Energievreters

 

Oké, nu weet je misschien wel wat je voor type bent en wat je dus energie geeft. Maar wat zijn dan die energie-vreters? Die energie-vreters die al je opgedane energie weer teniet doen? 

Extraverts zullen merken dat het veel energie kost als ze worden afgeremd in hun plannen, en dan vooral door die vervelende introvert met zijn dromerige ideeën ;-)

Introverts moeten veel energie inleveren als ze hun creativiteit niet kwijt kunnen en niet gehoord worden.

 

Herken je jezelf al een beetje?

 

Ik herken mezelf het meeste in de Introvert. Ik kan enorm genieten van sociale interactie, maar weet wat ik nodig heb om mezelf op te laden.

In een vergadering kun je mij het beste even de tijd geven om te reageren. Ik heb goede en doordachte ideeën die alleen naar voren komen als de ander de tijd neemt om te luisteren.

Als er een druk weekend aankomt dan moet ik me doordeweeks af en toe terugtrekken.

En als dat niet lukt dan ga ik verplichtingen uit mijn agenda schrappen, zodat ik toch aan mijn ‘alone-time’ kom. 

Omdat ik nu weet dat ik dat nodig heb. Omdat ik daar energie uit haal, zodat ik er daarna weer ben en weer kan ‘shinen’!

 

Maar hoe ben ik hier nu achter gekomen?

 

Onder andere door veel te lezen over dit onderwerp, zoals jij nu ook doet door middel van deze blog, maar vooral door voor mezelf bij te houden hoe ik ergens op reageer. Natuurlijk is er geen blauwdruk voor iedereen. Het is allereerst belangrijk dat je weet waar jij de energie vandaan haalt, zodat je de juiste manier vindt om je op te laden.

 

Hulp nodig bij het ontdekken van je energiegevers en -vreters?

Neem contact met me op.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0